Bij kinderen en volwassenen die geen erfelijke aanleg voor (atopisch) eczeem hebben kan toch eczeem voorkomen. We spreken dan van contacteczeem of contactallergie.
Contacteczeem uit zich het vaakst als eczeem op handen, maar kan zich ook op andere plekken van het lichaam manifesteren.
Contacteczeem komt ‘van buitenaf’, namelijk door stoffen waarmee je in aanraking komt en waarvoor je allergisch bent, bijvoorbeeld nikkel. Ook zitten er stoffen in onder andere shampoo, zeep en afwasmiddel die de huid kunnen irriteren.
Dit is de outside-in-theorie.
Dit artikel gaat dieper in op een van de elf oorzaken van eczeem, zoals beschreven in ons hoofdartikel: Eczeem: oorzaak eindelijk duidelijk? Alle 11 echte oorzaken van eczeem op een rij.
Contacteczeem
Als de huid vaak met irriterende stoffen of allergenen in aanraking komt, wordt de huid langzamerhand wat ruwer en ‘gebarsten’ en uiteindelijk ontstaat eczeem. We spreken dan van contacteczeem.
Hierbij speelt persoonlijke aanleg (erfelijkheid) nauwelijks een rol. Daarom kan vrijwel iedereen dit type eczeem krijgen.
De eczeemgevoelige huid heeft te weinig bescherming en staat als het ware ‘open’.
Gevolg is dat de huid vocht niet goed kan vasthouden, waardoor de huid altijd droog is. Bovendien is de huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Hier reageert het afweersysteem vervolgens te heftig op, waardoor eczeem ontstaat.
De huidbarrière: drie lagen bescherming tegen invloeden van buitenaf
De huidbarrière bestaat uit drie lagen. Van buiten naar binnen:
- De bacteriële barrière oftewel de natuurlijke microflora die de huid gezond houdt.
- De mechanische barrière oftewel de cellen die de hoornlaag van de huid en daarmee de fysieke beschermlaag van de huid vormen.
- Het immuunsysteem dat de laatste barrière vormt, bestaande uit het complex aan immuunstoffen in de bloedvaatjes onder de huid.
Deze drie lagen van de huidbarrière zorgen ervoor dat:
- Water en voedingsstoffen worden vastgehouden in de huid.
- Schadelijke micro-organismen en irriterende stoffen (allergenen) niet in de huid kunnen dringen.
Contacteczeem: verzwakte huidbarrière, allergenen en omgekeerde tolerantie
Volgens deze “outside-in-theorie” zit het oorspronkelijke defect in de huidbarrière die verzwakt is door stoffen waarmee het in aanraking komt, wat leidt tot een verhoogde blootstelling aan allergenen en daaropvolgende IgE-sensibilisatie.
Immunoglobuline E (IgE) is een eiwit dat wordt afgescheiden bij infecties of allergische reacties. Het afweersysteem reageert in het laatste geval onnodig en overmatig op ongevaarlijke stoffen.
Sensibilisatie is een proces waarbij na herhaalde blootstelling aan dezelfde dosis van een bepaalde irriterende stof (een allergeen of antigeen*) een specifieke respons – in dit geval afgifte van de antistof IgE – steeds meer toeneemt in plaats van afneemt na verloop van tijd. Daarom wordt sensibilisatie ook wel “omgekeerde tolerantie” genoemd.
*Een antigeen is een lichaamsvreemde stof die in staat is een reactie van het afweersysteem op te wekken, waarbij antistoffen zoals IgE worden aangemaakt.
Kortom: de primaire oorzaak van contacteczeem is een verstoring van de huidbarrière door irriterende en allergene stoffen. Hierop volgen:
- sensibilisatie (het herkennen van een specifiek allergeen en de steeds heftigere reactie erop door het immuunsysteem),
- ontsteking,
- een verstoorde ontwikkeling van de huidcellen,
- abnormale groei van de opperhuid.
Erfelijke aanleg (atopisch eczeem) of niet (contacteczeem):
Contacteczeem, eczeem op handen, voeten, lichaam, gezicht of hoofdhuid: gebruik Reverta eczeemcrème om de huidbarrière te versterken
Reverta eczeemcrème bevat diverse krachtige, natuurlijke ingrediënten. Ze werken in harmonie samen om de huidbarrière op verschillende manieren te herstellen, te onderhouden en te versterken. Zoals:
- Vitamine E. Deze krachtige natuurlijke antioxidant versterkt uw natuurlijke huidbarrière en beschermt uw huidcellen tegen beschadiging.
- Centella Asiatica draagt ook bij aan het versterken van de huidbarrière en het verbeteren van de vochtretentie in de huid. Hierdoor krijgt eczeem minder kans.
- Shea butter, rijk aan stearinezuur, oliezuur, palmitinezuur, linolzuur. Shea- of karitéboter heeft een gehalte van 7-12% ‘onverzeepbare’ bestanddelen, waardoor het een uitstekende moisturizer is voor droge, jeukende en schilferige eczeem. Deze voedende vetten vormen ook een beschermende barrière over de eczeemgevoelige huid. Deze natuurlijke barrière houdt huidirriterende micro-organismen weg die eczeem zouden kunnen verergeren en nieuwe uitbraken kunnen veroorzaken.
- Moerasbloemzaadolie. Eén eigenschap maakt deze bijzondere olie echt uniek: het hoge gehalte aan lange-keten vetzuren. Deze vormen een lichte maar toch sterke barrière die het vocht in de huid vasthoudt.
Aanbevolen product
Bekijk ons hele dossier: Eczeem
We horen graag van u! Reageer op dit artikel