We krijgen veel histamine binnen via voeding en dranken die we consumeren. Deze histamine kan rosacea-symptomen erger maken.
Daarom hebben we een top 10 samengesteld van voedingsmiddelen en dranken met hoge histamineconcentraties.
Histamine is een zogenaamde biogene amine die de immuunrespons activeert. Histamine fungeert ook als neurotransmitter en heeft een aantal andere fysiologische functies.
Histamine verhoogt de doorlaatbaarheid van kleine bloedvaatjes waardoor immuuncellen en eiwitten beter in staat zijn een infectie te bestrijden.
Histamine is ook betrokken bij slaapregulering; overmatige afgifte van histamine in de hersenen verhoogt de waakzaamheid.
Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn van nature hoog in histamine, zodat deze de lijst domineren. Onderstaande informatie is samengesteld uit verschillende bronnen. De hoeveelheden histamine worden uitgedrukt in mg per 100 ml of 100 gram.
Houd er rekening mee dat hetzelfde voedingsmiddel in sommige gevallen een veel hoger histaminegehalte kan hebben: voedingsmiddelen die dicht bij hun “tenminste houdbaar tot”-datum liggen, hebben hogere histamineconcentraties.
Onderstaande cijfers zijn dan ook ter illustratie.
De top 10 van voedingsmiddelen met de meeste histamine
- Champagne (67 mg/100 ml)
- Zuurkool (23 mg/100 ml).
- Tofu (tot 22 mg/100 gr).
- Parmezaanse kaas (15 mg/100 gr).
- Worst (6 mg/100 gr). Verse worst bevat meestal minder histamine dan droge worst.
- Blauwe kaas (5 mg/100 gr).
- Rode wijn (3 mg/100 ml)
- Aubergine (3 mg/100 gr)
- Tomatenketchup (2 mg/100 ml).
- Bier (1,4 mg/100 ml). Bier varieert in histaminegehalte; bieren van hoge gisting bevatten meer histamine.
Conclusie
We kunnen concluderen dat veel populaire, smakelijke voedingsmiddelen helaas veel histamine bevatten dan wel de afgifte van histamine in ons lichaam bevorderen.
Hoge histamineconcentraties kunnen naast opvlammingen van rosacea ook hoofdpijn, loopneus, niezen, maagpijn en darmklachten veroorzaken.
Maintz, L. en Novak, N. (2007) Histamine and histamine intolerance. Am J Clin Nutr 85:1185-96.
Bekijk ons hele dossier: Rosacea
We horen graag van u! Reageer op dit artikel